Lazerle Diş Tedavisi
Lazer kısaca “yoğunlaştırılmış ışık” olarak tanımlanabilir. Laser kelimesi İngilizce ‘“Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Lazer röntgen ışını (X-ışını) gibi radyoaktif özellik içermez. Dolayısıyla güvenilirdir ve genel sağlık açısından her hangi bir sakıncası yoktur. Şeker hastaları, kalp hastaları (tansiyon hastaları, kalp ameliyatı olan hastalar, kalp pili olan hastalar v.b), çocuklar ve hamileler de dahil olmak üzere herkeste ve her yaşta kullanılabilir.
Lazerin diş tedavilerinde kullanımı birçok avantaj sağlamaktadır. Ağrısız, anestezisiz ve kanamasız bir tedavi imkânı sağlayabilmektedir. Yara iyileşmesi daha hızlı olmaktadır. Lazerle diş beyazlatması geleneksel yöntemlere göre daha kısa sürede yapılabilmektedir ve lazerle daha iyi sonuç almak mümkündür.
Diş tedavilerinde kullanılan lazerler kullanım alanlarına göre sert ve yumuşak doku lazerleri olmak üzere ikiye ayrılır.
Diş hekimliğinde yumuşak doku işlemlerinde kullanım kolaylığı ve etkinliği açısından en çok Diyot lazerler kullanılmaktadır. Ayıca diyot lazerler ile sert dokuya yönelik olarak diş beyazlatmasında kullanılmaktadır.
Diyot lazer,
Ağız içi aftların tedavisi,
Diş beyazlatma,
Dişeti beyazlatma dediğimiz koyu renkli dişetlerinin renginin açılması,
Kök kanallarının sterilizasyonu,
Diş hassasiyetlerinin giderilmesi,
Dişeti enfeksiyon tedavisi,
Yumuşak doku yapışıklıklarının kesilmesi,
Estetik amaçlı dişetlerinin kesilerek diş boylarının uzatılması,
Uçuk tedavisinde,
İmplant üstlerinin açılması,
Biyopsi alınması,
Çekim sonrası kanamanın durdurulması,
Kas spazmına bağlı çene eklemindeki ağrıların tedavisi lazer kullanılarak başarıyla yapılmaktadır.