İmplant Tedavisi
İmplant, kaybedilen diş köklerini taklit eden, silindir veya vida şeklinde yapay diş kökleridir. İmplantlar titanyum ya da diğer doku dostu materyallerden üretilirler.
Tarihçesi Mısır ve Maya uygarlıklarına dayanan dental implantlar. XX.yyın ikinci yarısından itibaren bilimsel olarak ele alınarak rutin diş hekimliği tedavileri arasında yerini almıştır. Hem doğadaki yüksek teknolojiyi kullanıp hem de destek için yanındaki dişe ihtiyaç duymadığından dolayı geleneksel köprü ve protezlere göre sayısız avantajları vardır.
İmplant uygulaması iki aşamalı bir tedavidir. İlk aşaması yapay diş kökü olan implantın çene kemiğine yerleştirildiği cerrahi aşamadır. İşlem lokal anestezi altında, ağrısız bir şekilde ve genellikle diş çekiminden daha kısa sürede gerçekleştirilir.
İkinci aşama ise protez aşaması olan yapay diş kökünün üzerine protezin yapılacağı aşamadır. Eksik diş sayısı ve yerine konulan implant sayısına bağlı olarak implantların üzerine sabit (kendi dişiniz gibi ağzınızdan hiç çıkmayan) protezler veya hareketli (çıtçıtlı) protezler yapılabilir.
Neden Tercih ediliyor?
Dişini kaybetmiş veya dişi hasar görmüş birçok insan için dental implant, kendi dişi gibi görünen ve kişinin öyle hissettiği dişlerdir. Diş implantlarını doğal dişlerden ayırt etmek zordur. Hastalarımız protez aşamasından sonra rahatlık ve güvenle tekrar gülüp konuşabilir ve yemek yiyebilir.
Dentalimplantların başarı oranı nedir?
İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, yani yeterli "iyileşme potansiyeli" olması, doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Bunun yanında hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması gereklidir. Ayrıca çok fazla sigara içilmesi ve/veya aşırı alkol kullanılması başarıyı olumsuz etkileyecektir. Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak implant başarısı %90-100 arasında değişebilir.